Een eigen thuisbioscoop

kees1 kl  

Sommige mensen hebben het goed voor elkaar: een eigen dedicated hometheater! De bioscoop van Kees is door een professioneel bedrijf ontworpen en gemaakt en voorzien van een 5.1 installatie. Het hart van de installatie is een nieuwe Marantz AV8801, voorbereid voor Audyssey Pro.

Kees had al de consumentenversie van Audyssey (MultiXT32) toegepast, maar vond toch dat hij het beste uit zijn investering moest halen en besloot Audyssey Pro te gaan gebruiken.

Met zo'n systeem zou het kalibreren een makkie zijn, de eigen kalibratie was immers ook goed verlopen. Tijdens de kalibratie met Audyssey Pro liepen we op het probleem dat de surroundluidsprekers niet werden 'goedgekeurd' door A-Pro. Einde kalibratie, want als er iets niet goed is, weigert Audyssey Pro door te gaan totdat het probleem is verholpen. Uit onderzoek en meting bleek dat de (band)tweeters het niet meer deden. Bummer!

Met een truc is het toch gelukt verder te gaan en het systeem te kalibreren.

Meet- en kalibratieresultaten

Kees thuistheater(klik op de grafiek voor een vergroting)

Een werkelijk mooi resultaat. Je herkent de goede bouw van de thuisbioscoop aan de afwezigheid van baspieken. Plaatsing luidsprekers en zitruimte is goed gekozen. Wel een dikke dip in de linker frontluidspreker. Maar na kalibratie zijn de frequentiekarakteristieken zo strak als een snaar. Ook de sub komt nu pas goed tot zijn recht.

Het probleem met de surroundluidsprekers is ook goed te zien: vanaf ca 6000 Hz is het helemaal afgelopen. Voor een surround niet zo'n ramp, maar kan t.g.t. gerepareerd worden.